Consultant Fiscal

In ziua de azi efortul intelectual depus pentru a stabili valoarea impozitului este mai mare decat efortul intelectual depus pentru obtinerea venitului. - Alfred E. Neuman
Edward Murphy despre Cautare

Intotdeauna gasesti usor ceea ce nu cauti. Iar ceea ce cauti gasesti abia in ultimul loc in care poti cauta.

Articole
Agentii Fiscale Nationale sau ...
  Mai jos gasiti lista agentiilor fiscale nationale sau a institutiilor si...

Organizatii Fiscale Internatio...
    Organisation for Economic Cooperation and Dev...

Directii Generale ale Finantel...
  Directia Generala a Finantelor Publice Arad htt...

Directiva 2006/123/CE a Parlam...
  Adoptarea Directivei Servicii reprezintă un pas esenţial pentru dezvol...

Directiva 2004/18/CE a Parlame...
privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții pub...

Regulamentul (CE) NR. 312/2009...
  din 16 aprilie 2009 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2454/93 de...

Directiva 2006/112/CE a Consil...
privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată   din 28 noiembrie...

Regulamentul Consiliului(CE) n...
  de modificare temporară a Regulamentului (CEE) nr. 218/92 privind coope...

Codul Fiscal al Romaniei
din 22/12/2003Versiune actualizata la data de 01/01/2009   Varianta actua...

Codul de Procedura Fiscala
  ORDONANTA nr. 92 din 24 decembrie 2003 (**republicata**) (*actualizata*)...

Definitii - Bilant contabil consolidat, Bilet de tezaur, Bilet la ordin, BIS, Bloc monetar, Blocada economica, Blocarea contului, Boala profesionala, Boicot, Bon

Bilant contabil consolidat
Bilant contabil in care activele si datoriile unei companii mama si ale filialelor sale sunt prezentate ca si cand ar fi vorba de o singura firma.

Bilet de tezaur
Forma a imprumuturilor contractate pe piata interna, inclusiv la Banca centrala, pe termen scurt. In unele tari emisiunea de bilet de tezaur este plafonata prin lege, in timp ce in altele aceasta este nelimitata. In acest din urma caz, emisiunea de bilet de tezaur din instrument de trezorerie(de acoperire a golurilor temporare de casa) se transforma in mijloc de echilibrare a bugetului de stat(de acorperire a deficitului bugetar). Bilet de tezaur se emit numai sub forma contabila, nu sunt purtatoare de dobinda, dar se vind cu rabat, urmind ca la scandenta investitorul sa incaseze valoarea lor nominala.

Bilet la ordin
Inscris prin care emitentul se angajeaza sa plateasca unui beneficiar, sau la ordinul acestuia, o suma de bani determinata, la un anumit termen.

BIS
Bank of International Settlements - Banca Reglementelor Internationale este o institutie financiara internationala; unul din comitetele sale permanente este Comitetul de la Basel de supraveghere bancara care a elaborat Standardele Basel de adecvare a capitalului.

Bloc monetar

Bloc constituit din moneda- cheie a unui stat puternic si din mai multe monede ale unor state-satelit,care graviteaza in jurul monedei-cheie conformindu-se fluctuatiilor acesteia. Bloc monetar urmareste mentinerea legaturilor dintre statele foste metropole coloniale si tarile dependente, prin folosirea instrumentelor economice si financiare, ba chiar si politice, pentru a se asigura succesuri in competitia mondiala si dominarea sistemului platilor internationale. Sub aspect tehnic, blocul monetar s-a bazat pe etalonul aur-devize, care avea la baza alaturi de aur- o moneda nationala cu functii internationale, facind posibila constituirea de grupari monetare. Bloc monetar a permis ca moneda-cheie sa constituie valuta de rezerva pentru alte tari(sateliti). Bloc monetar avea urmatoarele caracteristici: fixitatea raportului valoric dintre moneda centrala si celelalte monede participante la bloc, convertibilitatea si transferabilitatea nelimitata a monedelor-satelir in moneda centrala si intre ele, centralizarea rezervelor internationale si gestionarea lor de catre autoritatea centrala, reglementarea uniforma a relatiilor valutare ale tarilor participante fata de tertele tari. Exista blocul dolarului(S.U.A.), blocul francului francez, blocul lirei sterline.

Blocada economica
Complex de masuri care se iau impotriva unei tari si care constau in intreruperea relatiilor comerciale, financiare, bancare, etc. Blocada economica este o forma de agresiune de ordin economic, care consta in folosirea relatiilor economice ca mijloc de presiune politica, incalcindu-se normele dreptului international. Blocada economica poate fi practicata in mod legitim numai daca este o masura colectiva adoptata potrivit Cartei O.N.U.

Blocarea contului
Situatie in care se gaseste contul curent, contul de disponibilitati sau orice alt cont deschis la o Banca comerciala a unui agent economic, din care nu se pot efectua operatii pentru satisfacerea obligatiilor exigibile ale titularului de cont. Cauzele principale care genereaza blocarea contului pot fi dezechilibrul dintre incasari si plati care determina lipsa lichiditatilor si epuizarea disponibilului in cont; acumularea de titluri exigibile acceptate de titularul de cont care depasesc disponibilul de cont; nerespectarea regulilor bancare cuvenite cu titularul la deschiderea contului; poprirea disponibilului prin ordonanta unei instante de judecata etc. Blocarea contului poate fi temporara, pina la restabilirea capacitatilor de plata a titularului de cont, sau constituie un indiciu al incetarii platilor si declararii falimentului. In contabilitatea agentului economic, blocajul contului bancar, respectiv, starea de incapacitate de plata, se reflecta, de regula, in dezechilibrul dintre soldurile conturilor de activ care reprezinta lichiditatile(in scaderea) si soldurile conturilor de pasiv, care reprezinta obligatiile neonorate ce se acumuleaza.

Boala profesionala
Afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de factori nocivi fizici, chimici sau biologici, caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului in procesul de munca.

Boicot
Refuz organizat, forma de protest si de constringere care consta in refuzul unei parti de a furniza marfuri, de a presta servicii ori de a achizitiona marfuri sau servicii de la o alta parte. Uneori, boicotul se practica si intre tari.

Bon
Act justificativ, care circula in interiorul unitatii economice si care confirma circulatia si consumul unor valori sau desfasurarea unor activitati. Bonul poate fi de consum, de lucru, de restituite, de predare-transfer etc. Unele boane pot circula si in afara unitatii economice, cum sunt, spre exemplu bon de vinzare a marfurilor.


Adauga comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a avea acces la aceasta functionalitate.
Daca nu sunteti membru al comunitatii noastre va puteti inregistra gratuit aici.