Consultant Fiscal

In ziua de azi efortul intelectual depus pentru a stabili valoarea impozitului este mai mare decat efortul intelectual depus pentru obtinerea venitului. - Alfred E. Neuman
Edward Murphy despre Cautare

Intotdeauna gasesti usor ceea ce nu cauti. Iar ceea ce cauti gasesti abia in ultimul loc in care poti cauta.

Articole
Agentii Fiscale Nationale sau ...
  Mai jos gasiti lista agentiilor fiscale nationale sau a institutiilor si...

Organizatii Fiscale Internatio...
    Organisation for Economic Cooperation and Dev...

Directii Generale ale Finantel...
  Directia Generala a Finantelor Publice Arad htt...

Directiva 2006/123/CE a Parlam...
  Adoptarea Directivei Servicii reprezintă un pas esenţial pentru dezvol...

Directiva 2004/18/CE a Parlame...
privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții pub...

Regulamentul (CE) NR. 312/2009...
  din 16 aprilie 2009 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2454/93 de...

Directiva 2006/112/CE a Consil...
privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată   din 28 noiembrie...

Regulamentul Consiliului(CE) n...
  de modificare temporară a Regulamentului (CEE) nr. 218/92 privind coope...

Codul Fiscal al Romaniei
din 22/12/2003Versiune actualizata la data de 01/01/2009   Varianta actua...

Codul de Procedura Fiscala
  ORDONANTA nr. 92 din 24 decembrie 2003 (**republicata**) (*actualizata*)...

Definitii - Discont, Discont initial la emitere, Discont pe piata, Discontinuitate, Discount, Disponibilitati, Distribuire, Distribuire (oferta) primara, Distribuire (Oferta) secundara, Distribuire concurentiala, Distribuire la bursa

Discont
Cota-parte, procent din valoarea titlurilor de credit incasat de catre banci ca urmare a discontarii(cumpararii) acestora inainte de scandenta.

Discont initial la emitere
Discontul fata de valoarea nominala la care o emisiune noua de obligatiuni este oferita initial publicului cu conditia ca acesta sa fie suficient de mare pentru a se califica drept un OID. Varianta extrema a unui instrument financiar de credit cu discont initial la emitere este obligatiunea cu cupon zero care este vanduta initial la un pret mult sub valoarea nominala. Regimul fiscal al venitului din dobanda si al castigului de capital obtinut la vanzare sau la scadenta obligatiunii este complex.

Discont pe piata
Discontul fata de valoarea nominala la care se tranzactioneaza obligatiunile pe piata valorilor mobiliare.

Discontinuitate
In analiza tehnica, un "hiatus" intre intervalele de tranzactionare ale pretului unui actiuni pentru doua zile consecutive. Adica, intervalele de tranzactionare aferente celor doua zile nu se intersecteaza. De exemplu, o actiune poate creste fata de pretul de inchidere al zilei precedente, de 20$, care reprezinta limita superioara a intervalului de tranzactionare pentru acea zi, de 18$-20$, fiind tranzactionata in urmatoarea zi in intervalul 22$-24$, in urma anuntarii unei tentative de preluare. O discontinuitate, de regula, semnaleaza o inversare a trendului, deoarece piata indica un exces de cumparatori sau de vanzatori.

Discount
Procent – din valoarea nominala a unui bun vandut – cu care se micsoreaza valoarea efectiva de platit de catre cumparator.

Disponibilitati
Totalitatea activelor din bilant de care intreprinderea poate sa dispuna imediat sau pe termen scurt.

Distribuire
(1) Vanzarea unui pachet relativ mare de actiuni intr-o anumita perioada de timp, fie pe piata primara, fie pe piata secundara;
(2) Distribuirea catre investitori a castigurilor de capital realizate din instrumentelor financiare detinute in portofoliul unui fond de investitii; (3) Distribuirea bunurilor de la producatori la consumatorii finali sau utilizatori printr-un numar mai mic sau mai mare de intermediari (angrosisti, detailisti) care indeplinesc diverse functii.

Distribuire (oferta) primara
Vanzarea unei emisiuni noi de instrumente financiare transferabile ale unei companii, spre deosebire de o distribuire secundara care presupune vanzarea unui pachet de instrumente financiare transferabile emise anterior. De asemenea, ea nu trebuie confundata cu oferta publica initiala care se refera la prima oferta de instrumente financiare transferabile facuta de catre companie. De exemplu, vanzarea actiunilor autorizate, dar neemise, este o distribuire primara, in timp ce revanzarea actiunilor tezaurizate este o distribuire secundara.

Distribuire (Oferta) secundara
Vanzare publica de instrumente financiare transferabile emise anterior si detinute de investitori mari (de regula, corporatii, institutii sau persoane afiliate), spre deosebire de o distribuire primara in care vanzatorul este compania emitenta. O distribuire secundara este realizata prin intermediul unei banci de investitii sau al mai multor banci de investitii ce alcatuiesc un sindicat, care cumpara instrumentele financiare de credit de la vanzator, la un pret stabilit, si apoi le revinde, uneori cu ajutorul unui grup de vanzari, la pretul ofertei publice secundare obtinand un profit egal cu diferenta dintre cele doua preturi, denumita spread. In Statele Unite, oferta publica de vanzare secundara este inregistrata/autorizata la Securities and Exchange Commission incat managerul de sindicat poate stabiliza in mod legal pretul pietei cumparand valori mobiliare de pe piata deschisa. Cumparatorii instrumentelor financiare transferabile oferite in acest mod nu platesc nici un comision, deoarece toate costurile sunt suportate de catre vanzator. In cazul in care instrumentele financiare transferabile oferite printr-o distribuire secundara sunt listate, adica sunt valori mobiliare, atunci oferta va fi anuntata in timpul zilei de tranzactionare pe tabela electronica a bursei, desi ea nu este facuta decat dupa inchiderea pietei.

Distribuire concurentiala
La emisiunile noi de obligatiuni municipale, vanzarea unei emisiuni de catre un Emitent, in cadrul careia distribuitorii depun oferte de pret concurente in plic inchis sau, mai rar, fac oferte de pret prin strigare, la licitatie, pentru a cumpara emisiunea de obligatiuni. Emitentul acorda obligatiunile acelui grup de distribuitori care a facut cea mai mare oferta de pret (oferta cu cel mai scazut cost net cu dobanda).

Distribuire la bursa
Vanzarea unui pachet mare de actiuni la bursa de catre una sau doua firme membre, in conditii speciale. Ordinele de cumparare sunt solicitate neoficial si apoi incrucisate cu pachetul mare de actiuni la pretul curent al pietei, in ringul bursei si raportate ca o singura tranzactie. O astfel de distribuire este facilitata de faptul ca, de obicei, cumparatorii nu trebuie sa plateasca comision. Vanzatorul plateste un comision special brokerului care executa tranzactia.


Adauga comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a avea acces la aceasta functionalitate.
Daca nu sunteti membru al comunitatii noastre va puteti inregistra gratuit aici.